HCCP dla Ciebie

HACCP dla Ciebie: szkolenia HACCP dla branży spożywczej

Planujesz otworzyć własny lokal gastronomiczny lub prowadzisz firmę w branży spożywczej i chcesz dowiedzieć się więcej na temat zasad HACCP? Jesteś we właściwym miejscu! Prowadzimy szkolenia z zakresu HACCP dla osób zajmujących się na co dzień produkcją, przechowywaniem oraz dystrybucją żywności. Przeczytaj ten artykuł, aby dowiedzieć się więcej o naszych szkoleniach oraz zasadach stosowania systemu HACCP w branży spożywczej. Zapisz się na szkolenia online HACCP dla Ciebie i Twojego zespołu!

HACCP dla Ciebie - szkolenia dla branży spożywczej

Na pewno wiesz już, że wdrożenie zasad GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej) i GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) wymaga w następnym etapie wdrożenia systemu HACCP, którego celem jest identyfikacja i kontrola zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa żywności. Jeśli chcesz poznać zasady systemu HACCP, wykorzystać je w codziennej pracy i zadbać o przestrzeganie obowiązujących przepisów, skorzystaj z naszej oferty szkoleń HACCP dla branży spożywczej. Nasze kursy są dostępne w 100% online i można ukończyć je bez konieczności wychodzenia z domu. Sprawdź naszą ofertę i zadbaj o bezpieczeństwo oraz jakość żywności w swojej firmie!

Kurs z zakresu HACCP dla Ciebie | Oferta Webszkolenie

Webszkolenie oferuje kursy HACCP dla osób pracujących w branży spożywczej. Z naszej oferty mogą skorzystać wszyscy, którzy w swojej pracy zawodowej zajmują się produkcją, przechowywaniem lub dystrybucją żywności, niezależnie od wykształcenia i doświadczenia zawodowego.

W ramach naszych kursów oferujemy:

  • dostęp online 24/7,
  • nowoczesną platformę szkoleniową,
  • materiały edukacyjne,
  • wsparcie merytoryczne naszego zespołu,
  • testy podsumowujące i egzamin końcowy,
  • elektroniczny certyfikat ukończenia kursu.

Sprawdź pełną ofertę kursów HACCP od Webszkolenie!

HACCP, GHP, GMP – co oznaczają te pojęcia?

HACCP, GHP, GMP - co oznaczają pojecią?

Firmy zajmujące się produkcją, przechowywaniem oraz dystrybucją żywności mają obowiązek wdrażania zasad GHP/GMP, a następnie systemu HACCP. Za ich przestrzeganie odpowiada nadzór sanitarny. W przypadku stwierdzenia ewentualnych naruszeń po kontakcie z pracownikiem inspekcji sanitarnej, sanepid może nałożyć kary finansowe, a w skrajnych przypadkach nakazać zamknięcie działalności.

GHP (Dobra Praktyka Higieniczna) określa podstawowe wymagania higieniczne, jakie muszą spełniać pomieszczenia, urządzenia i personel zakładu produkującego żywność. Obejmuje to m.in. zasady mycia i dezynfekcji, kontroli szkodników oraz osobistej higieny pracowników.

GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) skupia się na procedurach w procesie produkcji żywności. Określa ona m.in. sposób kontroli surowców, procesów technologicznych i wyrobów gotowych. Celem GMP jest zapewnienie, aby żywność była produkowana w sposób bezpieczny i higieniczny.

System HACCP identyfikuje i analizuje zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności, które mogą wystąpić na każdym etapie produkcji: od pozyskiwania surowców po magazynowanie i dystrybucję. Dla każdego zidentyfikowanego zagrożenia określane są punkty krytyczne kontroli (CCP), które z kolei wymagają wdrożenia ustalonych wcześniej procedur zapobiegających lub minimalizujących ryzyko wystąpienia zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

Jakie jest znaczenie systemu HACCP dla branży gastronomicznej i spożywczej?

Prowadzisz lub zamierzasz prowadzić lokal gastronomiczny? Bez względu na to, czy działasz w dużym mieście, czy jesteś właścicielem małej gastronomii, dbanie o bezpieczeństwo wydawanej żywności powinno być Twoim priorytetem!

Wdrażając HACCP w swoim lokalu, zyskujesz pewność, że:

  • Twoi klienci otrzymują bezpieczną żywność, wolną od skażeń chemicznych, biologicznych i fizycznych.
  • Spełniasz wszystkie obowiązujące przepisy prawa żywnościowego, co uchroni Cię przed karami ze strony nadzoru sanitarnego.
  • Wydajność i efektywność poszczególnych procesów w Twojej firmie jest na najwyższym poziomie, co przekłada się na oszczędność kosztów.
  • Masz kontrolę nad łańcuchem dostaw, co pozwala na identyfikację i eliminowanie potencjalnych zagrożeń na wcześniejszym etapie.

Dla kogo przeznaczone są nasze szkolenia z zakresu HACCP?

Nasze kursu z zakresu HACCP są przeznaczone dla osób, które w swojej codziennej pracy mają kontakt z żywnością. Mogą z nich skorzystać m.in. pracownicy zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego i otwartego oraz pracownicy firm produkcyjnych, niezależnie od poziomu obejmowanego stanowiska czy doświadczenia zawodowego.

Dla kogo są przeznaczone szkolenia HACCP?

Możesz skorzystać z naszych szkoleń, jeśli pracujesz w miejscu, takim jak:

  • restauracja,
  • kawiarnia,
  • stołówka szkolna,
  • sklep spożywczy,
  • piekarnia i ciastkarnia,
  • magazyn spożywczy,
  • firma cateringowa.

Jakie zagadnienia obejmują szkolenia z zakresu HACCP?

Podczas szkolenia z zakresu HACCP od Webszkolenie, dowiesz się jak prowadzić dokumentację HACCP i jak w praktyce wdrożyć ten system w Twoim zakładzie pracy i zapewnić bezpieczeństwo żywności na najwyższym poziomie.

Program szkolenia, może obejmować zagadnienia, takie jak:

  • Etapy wdrażania systemu HACCP, od identyfikacji zagrożeń i określenia CCP po weryfikację i doskonalenie systemu.
  • Metody analizy zagrożeń i identyfikacji punktów krytycznych kontroli (CCP).
  • Metody identyfikowania i przeciwdziałania zagrożeniom w zakresie higieny i bezpieczeństwa żywności wymagane przy prowadzeniu i tworzeniu lokali.
  • Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP).
  • Prowadzenie dokumentacji HACCP, m.in. arkusze analizy zagrożeń i punktów krytycznych kontroli (CCP), pisma urzędowe, instrukcje i procedury oraz rejestry monitoringu.
  • Rola HACCP w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności w Twojej firmie.

Czym jest księga HACCP i kto powinien ją prowadzić?

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, każda firma produkująca, magazynująca, dystrybuująca lub przetwarzająca żywność powinna prowadzić księgę HACCP, czyli dokumentację, która zawiera szczegółowe opisy wdrożonego systemu HACCP.

Dokumenty te stanowią pisemne potwierdzenie przeprowadzonej analizy zagrożeń i punktów krytycznych kontroli (CCP) oraz zawierają instrukcje i procedury niezbędne do prawidłowego funkcjonowania systemu w danej firmie.

Co ważne, dokumentacja HACCP powinna być prowadzona w sposób jasny, przejrzysty i zrozumiały dla wszystkich osób pracujących w zakładzie. Dokumenty te muszą być aktualizowane na bieżąco, w razie wprowadzenia jakichkolwiek zmian w systemie HACCP.

Poznaj zasady systemu HACCP z Webszkolenie!

Poznaj zasady HACCP dla Ciebie - wypróbuj szkolenie Webszkolenie.pl

Webszkolenie oferuje kompleksowe kursy HACCP online, które pomogą Ci wdrożyć zasady tego systemu w Twojej firmie. Nasze kursy są prowadzone przez doświadczonych ekspertów i są dostosowane do potrzeb osób pracujących na różnych stanowiskach w branży spożywczej i gastronomicznej.

Dlaczego warto skorzystać z oferty Webszkolenie?

  • Kursy z zakresu HACCP w dwóch wersjach językowych: polskiej i rosyjskiej.
  • Konkurencyjne ceny: nasze szkolenia HACCP kosztują jedynie 95 zł.
  • Doświadczeni eksperci: oferujemy szkolenia prowadzone przez doświadczonych ekspertów, którzy przekażą Ci rzetelną wiedzę i praktyczne wskazówki.
  • Nowoczesna platforma szkoleniowa: zapewniamy ciekawe materiały edukacyjne, testy podsumowujące i certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia.

Skontaktuj się z nami już dziś! Chętnie odpowiemy na wszystkie Twoje pytania i pomożemy Ci wybrać odpowiedni kurs HACCP dla Twojej firmy!

Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii m.in. w celu jak najlepszego dopasowania zawartości strony dla potrzeb użytkowników. Korzystanie z tej strony oznacza akceptację plików cookie i podobnych techniologii. Akceptuje Warunki korzystania