To wszystko dostępne jest 24/7
Szkolenie HACCP jest zgodne z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 PEiR z dnia 29.04.2004r. w sprawie higieny środków spożywczych. (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004 str. 1 z późn. zm.)
Jeśli szkolenie nie spełni oczekiwań, zwrócimy 100% kosztów szkolenia dla pierwszego zamawiającego. Przeczytaj więcej TUTAJ.
Zarejestruj się jako użytkownik
Skontaktuj się z nami – chętnie pomożemy!
Zachowanie higieny osobistej stanowi ważną część naszego codziennego życia. Obejmuje ona szereg nawyków i praktyk, które pomagają nam chronić się przed chorobami i zapewniają nam dobre samopoczucie. Wymagania dotyczące higieny osobistej obejmują higienę ciała, jamy ustnej, żywności i ogólnego otoczenia. Ważne jest, aby zrozumieć i wdrożyć te wymagania, aby zachować zdrowie i zapobiegać rozprzestrzenianiu się chorób.
Dobrze wiedzieć
Dlaczego higiena osobista jest ważna?
Nie można przeceniać znaczenia higieny osobistej. Jest to klucz do zapobiegania chorobom i zachowania dobrego samopoczucia. Czystość pomaga zapobiegać rozprzestrzenianiu się bakterii i zarazków wywołujących choroby.
Czyste spodnie, o odpowiedniej długości, dobrze dopasowane, czyste ubranie robocze w odpowiednim rozmiarze. Praktyczny i czysty fartuch. Kapelusz zakrywający włosy, nawet te krótkie. Tak postrzegają Cię klienci i goście. Dlatego tak ważne jest ogólne wrażenie.
Nie należy pracować z pomalowanymi paznokciami. Dotyczy to zarówno kolorowych, jak i bezbarwnych lakierów do paznokci, ponieważ lakier może łatwo odkleić się od paznokci i przedostać się do jedzenia.
UWAGA! Umywalka do mycia rąk musi być właściwy i użyteczne tylko do mycia rąk.
Ręce muszą być zawsze czysty, paznokcie krótkie I lakierowany i czyste łożyska paznokci.
Rękawice gumowe i ich zastosowanie
UWAGA! Musisz regularnie myć głowę, ponieważ na skórze głowy znajduje się wiele bakterii.
Bakterię Staphylococcus aureus można znaleźć u dorosłych na błonach śluzowych (jamy ustnej, nosie, uszach), a także na rękach, skąd bakterie przedostają się do żywności i zanieczyszczają ją.
UWAGA!
Przed rozpoczęciem pracy należy zdjąć pierścionki, biżuterię i zegarek. Bakterie mogą ukrywać się pod pierścionkami i bransoletkami i przenosić się na żywność.
UWAGA! Pracownicy zajmujący się żywnością nie mogą nosić
UWAGA!Zapach silnego olejku zapachowego może zepsuć smak jedzenia, zwłaszcza tłustego.
Zabronione czynności w gabinecie zabiegowym:
Odzież ochronna służy do ochrony żywności przed zanieczyszczeniem.
Właściciel firmy musi zapewnić odzież roboczą pracownikom mającym kontakt z żywnością…
Odzież ochronna musi całkowicie zakrywać odzież osobistą pracownika. Odzieży ochronnej nie wolno nosić poza miejscem pracy.
Jednym z najważniejszych sposobów zapewnienia zgodności z zasadami higieny żywności jest odbycie odpowiedniego szkolenia. Dostarcza wiedzy na temat zasad bezpieczeństwa żywności, norm higienicznych i wymagań dotyczących obchodzenia się z żywnością. Kurs zapewnia niezbędne umiejętności i wiedzę, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności zarówno w środowisku domowym, jak i w przedsiębiorstwach spożywczych. Poruszono w nim ważne tematy, takie jak obróbka cieplna żywności, zapobieganie zakażeniom krzyżowym i zachowanie higieny osobistej przy obchodzeniu się z żywnością, a także wiele innych.
Dlaczego warto ukończyć szkolenie z zakresu higieny żywności? ważny?
Przestrzeganie higieny osobistej jest ważne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Prawidłowa higiena ciała i jamy ustnej oraz higiena odżywiania pomagają zapobiegać chorobom i zachować dobre samopoczucie. Udział w kursach bezpieczeństwa żywności pozwala zdobyć wiedzę i umiejętności niezbędne do ograniczenia ryzyka związanego z żywnością oraz gwarantuje wysoki poziom zgodności z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Świadomość i profilaktyka są kluczem do zapewnienia sobie i innym zdrowego stylu życia.
Szkolenie HACCP online dla piekarni rozpoczyna się od zapoznania uczestników z ogólnym kontekstem branży HORECA, w tym specyfiką produkcji piekarniczej. W tej części kursu omówimy:
Uczestnicy dowiedzą się, jak wyglądają etapy szkolenia: wykłady wideo, prezentacje interaktywne, case study oraz quizy. Dzięki temu każdy pracownik piekarni będzie mógł samodzielnie zarządzać własnym procesem nauki, a szkolenie szkolenia HACCP online wpisze się w harmonogram pracy, bez konieczności przerywania produkcji.
W tej części kursu omawiamy kluczowe dokumenty prawa unijnego i polskiego, które determinują zasady produkcji żywności w sektorze HORECA, w tym w piekarniach:
Uczestnicy zdobędą praktyczne umiejętności interpretacji przepisów oraz dowiedzą się, jak w praktyce łączyć wymogi prawne z codziennymi procedurami w piekarni.
Higiena żywności to zespół działań, procedur i standardów, których celem jest zapobieganie zanieczyszczeniom produktu oraz ochrony zdrowia konsumenta. W module omawiamy:
W tej sekcji kursanci poznają elementy wpływające bezpośrednio na hygienę w zakładzie:
Dzięki integracji tych elementów w szkoleniu HACCP online, piekarnia uzyskuje pełną kontrolę nad każdym etapem produkcji.
Ten bardzo istotny fragment kursu wyjaśnia:
Uczestnicy nauczą się identyfikować źródła zanieczyszczeń oraz wdrażać procedury zapobiegawcze zgodne z zasadami HACCP online.
Zrozumienie mikrobiologii żywności to klucz do efektywnego systemu HACCP. W module poruszamy:
Na zakończenie I części kursu uczestnicy przystępują do testu, sprawdzającego zrozumienie kluczowych zagadnień.
Omówimy procesy, które umożliwiają utrzymanie świeżości pieczywa oraz przedłużenie jego trwałości:
Uczestnicy poznają przyczyny i skutki zatruć:
Kluczowy moduł poświęcony badaniom i praktykom personelu:
Na koniec II części – test, weryfikujący opanowanie materiału.
Praktyczne procedury utrzymania czystości:
Moduł zawiera:
Omawiamy szczegółowo system:
Po każdym module uczestnicy rozwiązują test, a następnie przystępują do egzaminu końcowego, który obejmuje pytania wielokrotnego wyboru, analizę studium przypadku oraz kalibrację procedur CCP.
SZKOLENIE HACCP ONLINE DLA PIEKARNI to narzędzie, które realnie odmienia codzienną pracę zakładów wypiekowych. Dzięki kompleksowemu podejściu obejmującemu każdy etap produkcji, gotowym wzorom dokumentów, strategiom optymalizacji i recyklingu, kurs przyczynia się do:
Zainwestuj w rozwój swojego zakładu już dziś — dołącz do SZKOLENIA HACCP ONLINE DLA PIEKARNI i podnieś standardy swojej produkcji na najwyższy poziom!