Czy szkolenie HACCP jest obowiązkowe?

HACCP – czy jest obowiązkowy?

Działasz w sektorze spożywczym i prowadzisz firmę zajmującą się produkcją, przetwarzaniem lub dystrybucją żywności? Pamiętaj, że dotyczy Cię obowiązek stosowania zasad systemu HACCP. Czy jest obowiązkowy dla wszystkich?

HACCP czy jest obowiązkowy

System HACCP jest obowiązkowy. Dotyczy to wszystkich branż z sektora spożywczego. Restauracje, bary, hurtownie, zakłady produkcyjne zajmujące się żywnością, a także przedszkola, szkoły i szpitale i wszędzie tam, gdzie w ramach wykonywanej pracy następuje kontakt z żywnością.

Przestrzeganie tego obowiązku jest niezwykle ważne. Zidentyfikowanie krytycznych punktów kontroli w procesie produkcji pozwala na analizę i eliminowanie zagrożeń, a dzięki temu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje o HACCP w zakresie bezpieczeństwa żywności, poznasz system analizy zagrożeń i dowiesz się jak najefektywniej wdrożyć HACCP w swojej firmie.

Oferta szkoleń HACCP z certyfikatem od Webszkolenie

Cena szkolenia HACCP w Webszkolenie

Pomagamy naszym klientom przygotować się do wdrożenia systemu HACCP w ich firmach. Wszystko dzięki profesjonalnym szkoleniom. Co nas wyróżnia?

  • Atrakcyjne ceny – szkolenia już od 95 zł.
  • Komfort i wygoda – kursy realizowane całkowicie online. Nauka w dowolnym miejscu i czasie.
  • Profesjonalna i zawsze aktualna wiedza – informacje przekazywane na szkoleniu obejmują najważniejsze kwestie związane z bezpieczeństwem i higieną żywności oraz te dotyczące potencjalnych zagrożeń podczas pracy żywności i prawa żywnościowego.
  • Nowoczesna platforma szkoleniowa.
  • Bogaty makiet materiałów szkoleniowych.
  • Certyfikowane szkolenie – po pozytywnie ukończonym kursie wydawany jest dokument, który potwierdza zdobytą wiedzę.

Jeżeli zależy Ci żeby wdrożyć system monitorowania zagrożeń i krytycznych punktów kontroli postaw na dobre szkolenie. Pomożemy Ci przygotować się do odpowiedniego stosowania HACCP niezależnie od tego w jakiej branży pracujesz – w gastronomii, sklepie, czy przy produkcji żywności.

Obowiązek HACCP we wszystkich sektorach branży spożywczej

HACCP jest skrótem pochodzącym od angielskiej nazwy Hazard Analysis and Critical Control Points. Jest to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli, który pozwala identyfikować i eliminować czynniki mogące zagrażać jakości żywności.

Firmy działające w branży spożywczej, czyli wszyscy przedsiębiorcy, którzy przede wszystkim:

  • świadczą usługi dystrybucji żywności,
  • produkują żywność,
  • przetwarzają żywność,
  • przygotowują żywność,
  • sprzedają żywność,

są zobowiązane wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP.

Dobrze wdrożony system HACCP bardzo konkretnie reguluje kwestie związane z higieną żywności, pozwala na dokładną analizę zagrożeń i kontroluje zagrożenia istotne.

Wdrażając HACCP w swojej firmie realizujesz obowiązki, ale też gwarantujesz bezpieczeństwo żywności, co niesie za sobą szereg korzyści.

Skorzystaj z naszego szkolenia, żeby dowiedzieć się wszystkiego, co musisz wiedzieć o HACCP.

Czy zasady HACCP można wdrożyć samodzielnie?

W bezpieczeństwie żywności bardzo istotne jest, aby wdrażanie systemu HACCP w gastronomii, czy jakimkolwiek innym sektorze branży spożywczej, odbywało się z poszanowaniem obowiązujących przepisów i zasad.

Obowiązkowe szkolenie HACCP

Wdrażanie systemu HACCP możesz zrealizować samodzielnie. Pamiętaj jednak, że określenie krytycznych punktów kontroli, analiza zagrożeń, opracowanie schematu procesu technologicznego, czy ustalenie limitów krytycznych wymaga odpowiedniej wiedzy na ten temat.

HACCP to złożony temat, dlatego przed przystąpieniem do ustalania i wdrażania zasad postaw na rzetelne szkolenie. Zyskasz w ten sposób pewność, że podjęte przez Ciebie działania będą prawidłowe i przyniosą pożądane rezultaty.

Krytyczne punkty kontroli – dlaczego to takie ważne?

Krytyczne punkty kontroli w HACCP

Żeby móc skutecznie eliminować zagrożenia, musisz najpierw wiedzieć gdzie one występują najczęściej. Właśnie tutaj pojawia się zagadnienie krytycznych punktów kontroli.

W zależności od tego, w jakiej konkretnie branży sektora spożywczego działasz, krytyczne punkty kontroli to te etapy produkcji, dystrybucji lub dostarczania żywności, przy których najbardziej prawdopodobne jest, że dojdzie do zagrożenia bezpieczeństwa żywności.

Właśnie dlatego istotne jest określenie krytycznych punktów kontroli, opracowanie systemu monitorowania i stałe monitorowanie zagrożeń biologicznych, fizycznych i chemicznych.

Co zrobić, żeby wyznaczyć punkty kontrolne?

  • Przeanalizuj procesy, jakie są w Twojej firmie.
  • Zastanów się, jakie czynności dzieją się na poszczególnych etapach i co niepożądanego może się w trakcie nich zdarzyć.
  • Etapy, w których zagrożenie jest największe, będą krytycznymi punktami kontroli, które będziesz musiał analizować i wdrożyć działania korygujące.

A jeśli masz wątpliwości jak określić krytyczne punkty kontroli, skorzystaj z naszego szkolenia, gdzie szczegółowo omówimy wszystkie kwestie związane z HACCP.

HACCP i wyznaczanie krytycznych punktów kontroli, a zapewnianie bezpieczeństwa żywności

Jeśli Twoja firma działa w branży z sektora spożywczego, wprowadzenie systemu HACCP jest Twoim obowiązkiem.

Wyznaczenie krytycznych punktów kontroli

Główny cel HACCP to dbanie o bezpieczeństwo żywności poprzez określanie krytycznych punktów kontroli, identyfikację zagrożeń oraz ich skuteczną eliminację poprzez ustalenie działań korygujących.

Dzięki wdrożeniu i stosowaniu zasad systemu HACCP będziesz w stanie kontrolować procesy powiązane z żywnością w Twojej firmie i reagować na wszelkie zagrożenia, przez co zagwarantujesz bezpieczeństwo żywności.

W praktyce dzięki HACCP:

  • minimalizowane jest ryzyko zatrucia pokarmowego w restauracjach,
  • skutecznie identyfikowane są punkty, w których może dojść do zanieczyszczenia żywności,
  • firmy mogą optymalizować procesy produkcji żywności,
  • podnoszone są standardy higieniczne, obowiązujące podczas produkcji, dystrybucji i dostarczania żywności.

Rozporządzenie w sprawie higieny środków spożywczych i inne przepisy regulujące kwestie dotyczące HACCP w Polsce?

Podstawy prawne, regulujące obowiązek wdrażania systemu HACCP to:

  1. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 PEiR z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
  2. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Jakie korzyści może przynieść wdrożenie HACCP?

Wdrożenie systemu HACCP to nie tylko realizacja nałożonego na niektóre firmy obowiązku. To także szereg korzyści, związanych z bezpieczeństwem żywności. Co przede wszystkim możesz zyskać?

  1. Pewność, że żywność przetwarzana w Twoim przedsiębiorstwie spełnia najwyższe standardy jakości.
  2. Działanie zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
  3. Ochronę zdrowia Twoich docelowych klientów, co dodatkowo wpłynie pozytywnie na zaufanie do Twojej firmy.
  4. Zwiększenie w firmie świadomości na temat zapewniania bezpieczeństwa żywności, higieny pracy i eliminowania zagrożeń.
  5. Usprawnienie procesów w taki sposób, żeby eliminować zagrożenia i zapobiegać powstaniu kolejnych.

Na wdrożeniu systemu HACCP możesz tylko skorzystać. Zrealizuj nasze profesjonalne szkolenie i działaj.

Kary za brak HACCP w firmie

Brak HACCP może się wiązać przede wszystkim z karami finansowymi.

Co jeszcze musisz wiedzieć?

W branży spożywczej kontrole z sanepidu to codzienność. Jeśli w trakcie takiej kontroli stwierdzone zostaną zagrożenia bezpieczeństwa żywności, możesz zostać ukarany mandatem lub (przy większych nieprawidłowościach) Twoja firma może zostać czasowo zamknięta. Skuteczna wdrożenie HACCP może Cię przed tym uchronić.

Nie odkładaj wdrożenia systemu na później i zrealizuj szkolenie już dzisiaj.

Zapisz się na szkolenie HACCP w Webszkolenie.pl

Poznaj zasady HACCP

Profesjonalny i certyfikowany kurs realizowany w całości online, rzetelna i aktualna wiedza oraz obszerne materiały to tylko niektóre korzyści wynikające z naszych szkoleń.

Oferujemy kursy dla różnych branż z sektora spożywczego. Dzięki temu masz gwarancję, że przekazywane w szkoleniu informacji są odpowiednie do zakresu działalności Twojej firmy.

Wybierz jedno ze szkoleń i zyskaj wiedzę niezbędną do skutecznego wdrożenia zasad HACCP w swoim przedsiębiorstwie.

Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii m.in. w celu jak najlepszego dopasowania zawartości strony dla potrzeb użytkowników. Korzystanie z tej strony oznacza akceptację plików cookie i podobnych techniologii. Akceptuje Warunki korzystania