System HACCP – kogo obowiązuje i czym jest? | Webszkolenie

Dokumentację systemu HACCP prowadzą firmy, których funkcjonowanie jest związane z żywnością. Mogą to być podmioty obsługujące procesy produkcji żywności czy zakłady żywienia zbiorowego.

Kogo obowiązują zasady HACCP i na czym polega taki system bezpieczeństwa żywności? Umiejętne wdrażanie systemu HACCP i ustalenie procedur weryfikacji jest istotne w miejscach, gdzie ma się do czynienia z żywnością. Stosowanie systemu HACCP i zapewnienie bezpieczeństwa żywności jest ważne w branżach takich jak gastronomia czy handel artykułami spożywczymi, ale także w wielu innych, a nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy.

Przedsiębiorstwa takie jak cukiernie, sklepy spożywcze i piekarnie powinny wprowadzić odpowiednie zapisy systemu HACCP dotyczące dbania o bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Należy określić krytyczne punkty kontroli i ustalić procedury postępowania.

Wdrożenie systemu HACCP – podejmowanie działań w zakresie bezpieczeństwa żywności

Wprowadzenie do firmy systemu analizy zagrożeń wymaga:

  • identyfikacji krytycznych punktów,
  • ustalenia limitów krytycznych,
  • prowadzenia dokumentacji HACCP,
  • przestrzegania zapisów systemu HACCP,
  • ustalenia działań korygujących.

Działania takie jak identyfikacja limitów krytycznych czy wyznaczenie krytycznych punktów kontroli wymagają uwzględnienia specyfiki przeprowadzanych procesów technologicznych i potencjalnych zagrożeń, które mogą wpływać na warunki zdrowotne żywności.

Wprowadzenie systemu HACCP oznacza konieczność prowadzenia odpowiedniej dokumentacji w formie księgi HACCP. System dokumentacji HACCP zawiera informacje o założeniach dotyczących dbałości o jakość zdrowotną żywności. Wymagania systemu HACCP obejmują też ustalenie systemu monitorowania krytycznych punktów kontroli.

Jak uzyskać certyfikat HACCP?

Firma Webszkolenie oferuje zdalne szkolenia HACCP, dzięki którym właściciele przedsiębiorstw mogą łatwo zapoznać się z zasadami systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP i wygodnie zorganizować instruktaż dla pracowników.

Certyfikat potwierdzający ukończenie kursu można otrzymać w formie elektronicznej i w prosty sposób wydrukować.

 

W ofercie Webszkolenie dostępne są szkolenia dotyczące funkcjonowania HACCP między innymi w firmach specjalizujących się w obrocie żywnością, realizowaniu etapów produkcji żywności czy piekarniach.

Kup oficjalne szkolenie HACCP bez wychodzenia z domu!
Certyfikat do samodzielnego wydruku i gwarancja jakości od Webszkolenie!

Kogo obowiązują zasady HACCP?

 

Dbanie o jakość żywności i wdrożenie HACCP to zagadnienia, które mają ogromne znaczenie w przypadku firm związanych z gastronomią, a także sprzedażą i produkowaniem żywności. System HACCP znajduje zastosowanie w podmiotach takich jak:

Na każdym etapie procesu produkcji żywności trzeba pamiętać o tym, aby realizować założenia wdrożonego systemu i działać zgodnie z zasadami kontroli jakości HACCP oraz analizą zagrożeń.

System kontroli bezpieczeństwa żywności – jakie ma znaczenie?

Procedura wdrożenia systemu HACCP polega na identyfikacji zagrożeń. Należy zadbać o wyznaczenie krytycznych punktów kontroli i prawidłowe funkcjonowanie systemu HACCP w przedsiębiorstwie.

Brak kontroli produkcji żywności, procedur działań korygujących, czy zasad weryfikacji systemu może skutkować nałożeniem na firmę kary. Tworząc system HACCP, trzeba pamiętać o tym, że przygotowane zasady powinny być dopasowane do specyfiki funkcjonowania danego przedsiębiorstwa.

Krytyczne punkty kontroli – analiza zagrożeń w systemie HACCP

Punkty kontroli należy starannie określić przy pomocy analizy zagrożeń. Należy zastanowić się nad tym, w którym momencie w firmie powstaje potencjalne niebezpieczeństwo związane z przeprowadzanymi czynnościami dotyczącymi żywności. Można wymienić tu na przykład jej:

  • przechowywanie,
  • podawanie,
  • transport,
  • odbiór,
  • obróbkę.

W odpowiednio opracowanym i działającym systemie HACCP powinny zostać uwzględnione zróżnicowane czynniki ryzyka.

10 podstawowych zasad systemu HACCP

Do podstawowych zasad konstruowania systemu należy dbałość o szczegóły podczas identyfikacji procesów, a także zasad postępowania z żywnością.

  1. Dbanie o rzetelne prowadzenie dokumentacji.
  2. Przygotowanie zbioru założeń systemu.
  3. Weryfikacja przebiegu procesów technologicznych.
  4. Określenie zagrożeń, na które narażona jest żywność.
  5. Znajomość rodzajów zagrożeń.
  6. Zapoznanie się z przepisami prawnymi.
  7. Znajomość czynników wpływających na higienę żywności.
  8. Dbanie o higienę osobistą.
  9. Opracowanie procedur.
  10. Kontrolowanie przeprowadzanych procesów.

Warto regularnie weryfikować dokumentację, przyjąć precyzyjnie opracowane procedury, a także określić dokładnie momenty realizacji poszczególnych działań sprawdzających.

Kup szkolenie HACCP bez wychodzenia z domu

Firma Webszkolenie oferuje szkolenia dotyczące HACCP, które odbywają się na odległość. Zdalna forma kursów umożliwia ich wygodne i proste przeprowadzenie.

W naszej ofercie dostępne są szkolenia z HACCP przeznaczone między innymi dla restauracjisklepów spożywczychcukierni i kawiarni. Proponujemy szkolenia w języku polskim i rosyjskim.

Zamów szkolenie online
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii m.in. w celu jak najlepszego dopasowania zawartości strony dla potrzeb użytkowników. Korzystanie z tej strony oznacza akceptację plików cookie i podobnych techniologii. Akceptuje Warunki korzystania