HACCP Polska

Szkolenia HACCP Polska

System HACCP w Polsce pomaga w minimalizowaniu zagrożeń w zakładach obróbki, produkcji i dystrybucji żywności, co w efekcie wpływa na zwiększenie bezpieczeństwa konsumentów. Wdrażanie jego zasad jest ważne i obowiązkowe dla wszystkich firm działających w przemyśle spożywczym. Zapewnienie pracownikom szkolenia z HACCP to dobry krok firmy w kierunku zwiększenia bezpieczeństwa żywności i spełnienia wymagań prawnych. Jako Webszkolenie oferujemy kompleksowe kursy z zakresu HACCP w języku polskim i rosyjskim, które pomogą Ci skutecznie wdrożyć i utrzymać zasady systemu HACCP!

Szkolenia HACCP Polska

Czym jest System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)?

System HACCP służy do zarządzania bezpieczeństwem żywności, a jego głównym celem jest skuteczna identyfikacja, ocena oraz kontrola zagrożeń, które mogą wystąpić na wszystkich etapach w procesie produkcji, dystrybucji i obrotu żywnością.

Składa się on z siedmiu głównych zasad, które pomagają w usprawnieniu procesów produkcyjnych i zwiększeniu bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym. Oto one:

  1. Analiza zagrożeń
  2. Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)
  3. Identyfikacja limitów krytycznych
  4. Ustalenie systemu monitorowania CCP
  5. Zaplanowanie działań korygujących
  6. Ustalenie procedur weryfikacji systemu HACCP
  7. Ustalenie procedur zapisów

System HACCP Polska

System HACCP Polska - szkolenie online

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją, magazynowaniem, transportem i obrotem żywnością w Polsce są zobowiązane do wdrożenia zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu HACCP. Te trzy filary mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywności i ochronę zdrowia konsumentów.

Dlaczego system HACCP jest tak ważny?

System HACCP pomaga zidentyfikować zagrożenia, które mogą wystąpić na wszystkich etapach produkcji i handlu żywnością. Pomaga także określić krytyczne punkty kontroli (CCP), czyli te etapy, na których kontrola zagrożeń jest szczególnie ważna i potrzebna. Dzięki stałemu monitorowaniu CCP, przedsiębiorcy w Polsce mogą skutecznie zapobiec lub zminimalizować ryzyko np. zanieczyszczenia żywności lub zatruć pokarmowych wśród konsumentów.

Czy zasady HACCP są obowiązkowe w Polsce?

Tak, zasady HACCP są obowiązkowe w Polsce dla większości przedsiębiorstw i zakładów zajmujących się produkcją, przechowywaniem, transportem i obrotem żywnością, z wyjątkiem producentów rolnych działających na etapie produkcji pierwotnej. Obowiązek ten wynika z treści rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w kwestii higieny środków spożywczych i ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Więcej informacji na temat obowiązku wdrażania i przestrzegania zasad systemu HACCP w Polsce znajdziesz na stronie gov.pl

Kto powinien posiadać certyfikat HACCP?

Posiadanie certyfikatu HACCP i umiejętność dbania o jakość i bezpieczeństwo żywności w przedsiębiorstwie jest zalecana dla wszystkich osób pracujących w branży spożywczej.

Taki certyfikat powinny posiadać osoby pracujące w m.in.:

  • zakładach produkcyjnych,
  • magazynach,
  • hurtowniach spożywczych,
  • marketach i sklepach spożywczych,
  • restauracjach i kawiarniach,
  • firmach cateringowych.

Jakie są rodzaje szkoleń HACCP?

W ofercie Webszkolenie znajdziesz kompleksowe kursy HACCP dedykowane pracownikom i właścicielom zakładów zajmujących się produkcją, obrotem i dystrybucją żywności. Nasza bogata oferta obejmuje szkolenia dla:

  • Pracowników obrotu żywnościąw trakcie kursu omawiane są zagadnienia, takie jak dobre praktyki higieniczne, przetwarzanie żywności, higiena osobista czy szkodniki w zakładzie żywienia.
  • Osób pracujących w zakładach żywienia zbiorowegopodczas szkolenia omawiane są procedury bezpieczeństwa żywności w stołówkach, restauracjach, cateringu i innych miejscach zbiorowego żywienia.
  • Pracowników branży HoReCaw trakcie kursu omawiane są m.in. fizyczne i biologiczne czynniki zanieczyszczenia żywności, zasady sprzątania i dezynfekcji oraz zatrucia pokarmowe.
  • Pracowników branży cukierniczejszkolenie skupia się na przekazaniu wiedzy z zakresu bezpieczeństwa żywności niezbędnej przy produkcji ciast, tortów, deserów i innych wyrobów cukierniczych.
  • Pracowników sektora produkcyjnego: podczas kursu omawiane są reguły przestrzegania i wdrażania zasad HACCP w zakładach przetwórstwa spożywczego, m.in. mięsnego, mlecznego, owocowo-warzywnego.

Sprawdź pełną ofertę naszych kursów HACCP, złóż zamówienie i zyskaj dostęp do kursu online dostępnego 24/7!

Poznaj system HACCP z Webszkolenie!

Webszkolenie oferuje kompleksowe kursy HACCP w formie online, które od lat skutecznie pomagają przedsiębiorcom wdrażać i utrzymywać zasady tego systemu w swoich zakładach pracy. Nasze szkolenia są prowadzone przez doświadczonych ekspertów i spełniają potrzeby różnych grup zawodowych.

Oferta szkolenia HACCP w Webszkolenie.pl

Szkolenie HACCP Polska z Webszkolenie to:

  • wygodna i elastyczna forma nauki,
  • dostęp do nowoczesnej platformy szkoleniowej 24/7,
  • wsparcie merytoryczne naszego zespołu,
  • potwierdzenie ukończenia kursu w formie elektronicznego certyfikatu.

Skontaktuj się z nami i zapisz się na szkolenie HACCP online już dziś!

Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii m.in. w celu jak najlepszego dopasowania zawartości strony dla potrzeb użytkowników. Korzystanie z tej strony oznacza akceptację plików cookie i podobnych techniologii. Akceptuje Warunki korzystania