Szkolenia HACCP Polska
System HACCP w Polsce pomaga w minimalizowaniu zagrożeń w zakładach obróbki, produkcji i dystrybucji żywności, co w efekcie wpływa na zwiększenie bezpieczeństwa konsumentów. Wdrażanie jego zasad jest ważne i obowiązkowe dla wszystkich firm działających w przemyśle spożywczym. Zapewnienie pracownikom szkolenia z HACCP to dobry krok firmy w kierunku zwiększenia bezpieczeństwa żywności i spełnienia wymagań prawnych. Jako Webszkolenie oferujemy kompleksowe kursy z zakresu HACCP w języku polskim i rosyjskim, które pomogą Ci skutecznie wdrożyć i utrzymać zasady systemu HACCP!
Czym jest System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)?
System HACCP służy do zarządzania bezpieczeństwem żywności, a jego głównym celem jest skuteczna identyfikacja, ocena oraz kontrola zagrożeń, które mogą wystąpić na wszystkich etapach w procesie produkcji, dystrybucji i obrotu żywnością.
Składa się on z siedmiu głównych zasad, które pomagają w usprawnieniu procesów produkcyjnych i zwiększeniu bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym. Oto one:
- Analiza zagrożeń
- Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)
- Identyfikacja limitów krytycznych
- Ustalenie systemu monitorowania CCP
- Zaplanowanie działań korygujących
- Ustalenie procedur weryfikacji systemu HACCP
- Ustalenie procedur zapisów
System HACCP Polska
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją, magazynowaniem, transportem i obrotem żywnością w Polsce są zobowiązane do wdrożenia zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu HACCP. Te trzy filary mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywności i ochronę zdrowia konsumentów.
Dlaczego system HACCP jest tak ważny?
System HACCP pomaga zidentyfikować zagrożenia, które mogą wystąpić na wszystkich etapach produkcji i handlu żywnością. Pomaga także określić krytyczne punkty kontroli (CCP), czyli te etapy, na których kontrola zagrożeń jest szczególnie ważna i potrzebna. Dzięki stałemu monitorowaniu CCP, przedsiębiorcy w Polsce mogą skutecznie zapobiec lub zminimalizować ryzyko np. zanieczyszczenia żywności lub zatruć pokarmowych wśród konsumentów.
Czy zasady HACCP są obowiązkowe w Polsce?
Tak, zasady HACCP są obowiązkowe w Polsce dla większości przedsiębiorstw i zakładów zajmujących się produkcją, przechowywaniem, transportem i obrotem żywnością, z wyjątkiem producentów rolnych działających na etapie produkcji pierwotnej. Obowiązek ten wynika z treści rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w kwestii higieny środków spożywczych i ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Więcej informacji na temat obowiązku wdrażania i przestrzegania zasad systemu HACCP w Polsce znajdziesz na stronie gov.pl
Kto powinien posiadać certyfikat HACCP?
Posiadanie certyfikatu HACCP i umiejętność dbania o jakość i bezpieczeństwo żywności w przedsiębiorstwie jest zalecana dla wszystkich osób pracujących w branży spożywczej.
Taki certyfikat powinny posiadać osoby pracujące w m.in.:
- zakładach produkcyjnych,
- magazynach,
- hurtowniach spożywczych,
- marketach i sklepach spożywczych,
- restauracjach i kawiarniach,
- firmach cateringowych.
Jakie są rodzaje szkoleń HACCP?
W ofercie Webszkolenie znajdziesz kompleksowe kursy HACCP dedykowane pracownikom i właścicielom zakładów zajmujących się produkcją, obrotem i dystrybucją żywności. Nasza bogata oferta obejmuje szkolenia dla:
- Pracowników obrotu żywnością: w trakcie kursu omawiane są zagadnienia, takie jak dobre praktyki higieniczne, przetwarzanie żywności, higiena osobista czy szkodniki w zakładzie żywienia.
- Osób pracujących w zakładach żywienia zbiorowego: podczas szkolenia omawiane są procedury bezpieczeństwa żywności w stołówkach, restauracjach, cateringu i innych miejscach zbiorowego żywienia.
- Pracowników branży HoReCa: w trakcie kursu omawiane są m.in. fizyczne i biologiczne czynniki zanieczyszczenia żywności, zasady sprzątania i dezynfekcji oraz zatrucia pokarmowe.
- Pracowników branży cukierniczej: szkolenie skupia się na przekazaniu wiedzy z zakresu bezpieczeństwa żywności niezbędnej przy produkcji ciast, tortów, deserów i innych wyrobów cukierniczych.
- Pracowników sektora produkcyjnego: podczas kursu omawiane są reguły przestrzegania i wdrażania zasad HACCP w zakładach przetwórstwa spożywczego, m.in. mięsnego, mlecznego, owocowo-warzywnego.
Sprawdź pełną ofertę naszych kursów HACCP, złóż zamówienie i zyskaj dostęp do kursu online dostępnego 24/7!
Poznaj system HACCP z Webszkolenie!
Webszkolenie oferuje kompleksowe kursy HACCP w formie online, które od lat skutecznie pomagają przedsiębiorcom wdrażać i utrzymywać zasady tego systemu w swoich zakładach pracy. Nasze szkolenia są prowadzone przez doświadczonych ekspertów i spełniają potrzeby różnych grup zawodowych.
Szkolenie HACCP Polska z Webszkolenie to:
- wygodna i elastyczna forma nauki,
- dostęp do nowoczesnej platformy szkoleniowej 24/7,
- wsparcie merytoryczne naszego zespołu,
- potwierdzenie ukończenia kursu w formie elektronicznego certyfikatu.
Skontaktuj się z nami i zapisz się na szkolenie HACCP online już dziś!