Kursy HACCP
System HACCP – definicja
HACCP, czyli z angielskiego Hazard Analysis and Critical Control Points oznacza system analizy zagrożeń i przeprowadzania krytycznych punktów kontroli w procesie produkcyjnym. Dotyczy firm i osób związanych z produkowaniem lub przetwarzaniem żywności. System definiuje szereg uniwersalnych zasad w zakresie systemu bezpieczeństwa żywności. Jest wprowadzony w wielu krajach, a jego podstawowym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa produktów spożywczych w takich sposób, aby były odpowiednie dla konsumentów.
KURS HACCP – dla kogo i w jakim celu?
Kurs w zakresie systemu HACCP powinna odbyć każda osoba, która jest jakkolwiek związana z produkcją lub przetwórstwem żywności. Przebyte szkolenie pozwala nabyć wiedzę z zakresu wymagań systemu HACCP oraz pozwala na poprawne stosowanie systemu i wynikających z niego zasad w praktyce.
Kurs ze stosowania systemu HACCP w jasny i klarowny sposób pokazuje zagrożenia jakie niesie za sobą nieprzestrzeganie pewnych zasad przy produkcji i przetwarzaniu żywności, pozwala również na określenie, a później w praktyce kontrolowanie krytycznych punktów kontroli.
Branże do których kierowane jest omawiane szkolenie z zakresu bezpieczeństwa żywności to:
- miejsca związane z obrotem żywnością, np. sklepy spożywcze,
- zakłady żywienia zbiorowego otwartego, np. restauracje,
- zakłady żywienia zbiorowego zamkniętego, np. przedszkola, stołówki szkolne,
- zakłady zajmujące się produkcją pieczywa, np. cukiernie, piekarnie,
- cały sektor produkcji artykułów spożywczych.
Jak widać sektory, w których kursy HACCP mają swoje zastosowanie są bardzo rozległe. Warto pomyśleć o zapewnieniu bezpieczeństwa produkowanej, czy dystrybuowanej żywności i zapewnić pracownikom odbycie dobrego szkolenia z wymagań systemu HACCP lub szkolenia HACCP online.
Przepisy dotyczące HACCP są uregulowane w rozporządzeniu nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Jak wygląda szkolenie z systemu HACCP?
Dobrze przeprowadzone szkolenie z systemu bezpieczeństwa żywności HACCP nie tylko przekazuje wiedzę teoretyczną, ale też pozwala na kompleksowe zrozumienie istoty działania i stosowania całego systemu.
Szkolenia HACCP, prowadzone przez Webszkolenie, to ogólnie rzecz ujmując:
- wprowadzenie,
- charakterystyka systemu HACCP,
- przedstawienie zasad systemu zarządzania bezpieczeństwem,
- identyfikacja zagrożeń,
- analiza zagrożeń w procesie produkcji i bezpieczeństwa żywności,
- tworzenie planu kontroli.
Szczegółowy plan szkolenia, wraz z jego próbką, dostępny jest tutaj.
HACCP – w trosce o dobro konsumentów
Warto podkreślić, że cały system HACCP, jak również związane z nim kursy, finalnie mają zapewnić bezpieczeństwo żywności konsumentom. Dlatego pracownicy branż, związanych z produkcją lub przetwarzaniem żywności, powinni znać zasady systemu bezpieczeństwa HACCP oraz umieć stosować je w praktyce.
Ponadto, każda firma, która w ramach wykonywanej działalności jest związana z żywnością, powinna spełniać określone wymogi higieniczne, w procesie produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności oraz szczegółowo kontrolować wszystkie etapy tych procesów.
Obowiązek wdrożenia systemu HACCP
Wszystkie firmy, które są związane z żywnością, mają obowiązek wdrożyć system HACCP. Jednak żeby zrobić to dobrze i skutecznie, dobrze jest posiadać odpowiednie przygotowanie merytoryczne, które zapewni kurs HACCP.
Kursy HACCP, organizowane przez Webszkolenie to rzetelna wiedza, przekazana w przystępny sposób, po których można otrzymać certyfikat szkolenia HACCP. Po odbyciu kursu można bez obaw podejść do wdrażania systemu HACCP w swojej firmie.